Faustino Mora i Esteve, president de l’Associació Mercats Municipals de Barcelona (AMMB), dirigeix també una parada de fruita i verdura al Mercat de la Llibertat. Mora denuncia la diferència de control que pateixen els mercats municipals en comparació amb altres botigues de venda.
- Quina diferència de control hi ha entre una parada del mercat i una botiga de carrer?
- Als mercats ens regim per l’ordenança municipal que prohibeix la manipulació del producte per part del públic. En canvi, aquesta mesura no s’aplica a les grans cadenes de supermercats i les botigues de carrer. Al mercats tenim la guia pràctica de l’autocontrol sanitari, també regulat per la directiva europea i pel departament de salut de l’Ajuntament de Barcelona. Les altres botigues de distribució no ho estan complint i l’Administració no fa res. A més, hi ha una altra normativa sanitària que prohibeix l’exposició i la venta de producte fresc a la via pública, i això es segueix fent. Aquí a Gràcia, tenim 3 o 4 establiments que ho incompleixen. Jo ho he denunciat nombroses vegades a les diferents comissions de comerç del districte. Ni la regidoria de comerç ni la de sanitat han pres mesures i fa 14 anys que ho denunciem.
- La qualitat dels productes també surt perjudicada?
- Aquí al mercat tenim un director que ordena la retirada de qualsevol producte que estigui en mal estat. En aquestes cadenes de distribució estan venent aliments en mal estat sense que ningú ho controli. A més, això es manipula per part del públic i crean focus de transmissió microbiana. Aquestes botigues no tenen cap tipus d’inspecció i caldria veure la seguretat social, les condicions de local o el compliment d’horaris.
- Aquestes cadenes o botigues tenen menys problemes per variar el preu?
- No és que abarateixin els preus, és que és l’atractiu que tenen. I això és una competència deslleial. Donen un producte a aquest preu perquè és un producte de baixa qualitat. No tenen el tracte directe, ni la venta especialitzada. Què els hi queda?Abaratir el preu.
- Sobretot s’està patint a les parades de fruita i verdura
- Sí, estem patint una agressió brutal. El gremi de fruita i verdura està en mans de Mercabarna i ja els hi va bé aquesta disbauxa. Quina casualitat que són les parades que més tanquen.
- Creus que, a part, s’està perdent una mica la tradició catalana de comprar als mercats municipals?
- Jo crec que els venedors som conscients d’això i hem començat a oferir serveis. El Mercat de la Llibertat, com altres mercats de Gràcia, té un horari ample per tothom, servei a domicili, servei de pàrquing, pagament amb targeta en un 80% de les parades, etc.
- Adaptar-se o morir
- Ens hem adaptat. I ja n’hi ha prou d’aquest joc brut. Aquí, als mercats hi ha menjar sa i el consumidor també s’ha de queixar si el serveis que se li ofereixen no són els que esperava. És un problema de mentalitat i sensibilitat del consumidor. Però estem tocant els interessos del gran capital i del món de la globalització. Mentre les autoritats permetin que ara els lactis siguin com medicaments, per aprimar, i que s’anunciï que un suc prefabricat substitueix les cinc peces de fruita al dia recomanables, no farem res. I això és perquè hi ha interessos darrere. S’està jugant amb la salut del consumidor.
Patrícia Monge